
Trafik Kazaları Kusur Tespiti
Kaza sonrası ortamın telaşıyla tutulan kaza tespit tutanağında belirlenen kusur dağılımı hata içerebilmektedir. Olay soğuduktan sonra, olay yeri fotoğrafları, kaza tespit tutanağı verileri, olay yeri incelemeleri, araçların teknik durumları gibi konuların uzmanı tarafından incelenmesi, irdelenmesi kusur dağılımını değiştirmektedir.
- Yolların geçiş üstünlüğü,
- Araçların geçi üstünlüğü yetkileri,
- Kavşakların durumu,
- Meteorolojik durum,
- Sürücüleri sağlık durumları,
- Alkol durumu,
- Geçiş hakkı,
- İşaret tabela levha sair unsurlar,
- Duraklama , indirme bindirme kusuru,
- Yol imalat kusuru,
- Araçların teknolojik farklılıkları,
- Asli kusur – Tali Kusur durumunun tespiti,
Kusurlu Tarafın Tespiti
Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir. Aynı zamanda aracın herhangi bir hasarı olup olmadığını kontrol edebilir ve tüm kaza içerikleri takip edilebilir.
Karayolları üzerinde meydana gelen bir trafik kazasında sürücü-yaya ya da yolcu şeklinde insan, araç ve yol etkili olmaktadır. Çevre ve meteorolojik şartlarda bazı hallerde trafik kazalarında etkili olur ki bu detaylar trafik kazası bilirkişi raporu yönünden büyük bir önem taşımaktadır. Bu kapsamda bir yol üzerinde gerçekleştirilen bakım ya da düzenleme dolayısı ile trafiğin akışı baz alınarak mühendislik alanı kapsamında bulunmaktadır. Yolcu ya da yük taşımakta olan araçların üretimi, bakımı ve onarımı gibi işlemlerde teknik alanda bulunan hususlar arasında yer alır.
Bu doğrultuda da oluşan trafik kazalarında nedenlerin değerlendirilmesi konusunda kusur incelemesi yol ve trafik mühendisliği, aynı zamanda da motorlu araçlara ilişkin uzman kişilerin görüşü alınmasıyla sıklıkla karşı karşıya kalınıyor.
Bu durumda bilirkişilerin özel bilgi ve uzmanlık gerektiren konu ve durumlarda görüşü alınan kişiler olduğu tanımlamasında bulunulabilmektedir. Günümüzde trafik kazalarında bilirkişi raporu, özellikle de trafik kazasında kusur oranlarının ve kazanın diğer detaylarının kesinlik kazandırılabilmesi yönünden çok önemli bir etkiye sahiptir.
Kaza mahallinde toplanan deliller, kazanın oluşumu, analizi, değerlendirilmesi ve sonunda GEREKÇELERİ ile birlikte ortaya konan “bilirkişi raporunun” vazgeçilmezliği ortaya çıkacaktır. Yapılan tespitlere istinaden ortaya konan gerçekleri gören yargılamada, daha adil ve delillere dayanan kararlar ortaya koyacaktır.