
Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Aracınız bir kazada hasara uğradıysa ister istemez ikinci el piyasasında değer kaybı yaşayacaktır ve bunun için de değer kaybı hesaplama işlemi yapılmalıdır. Alınıp satılırken kayıtlarda bulunan hasar durumuna göre aracınızın değeri düşecektir. Bununla ilgili olarak kusurlu tarafın sigorta şirketinden aracınızın değer kaybının tazminini isteyebilirsiniz.
Böyle bir talepte bulunabilmeniz için birtakım şartlar gerekmektedir. Bu şartlar çerçevesinde değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz ki buna göre değer kaybı hesaplama işlemi yapılır. Değer kaybı tazmini için Karşı tarafın kusuruyla orantılı olarak değer kaybı talep edilebilmekte. Önemli olan karşı tarafta yüzde elli de olsa kusur olmasıdır. Değer kaybı hesaplama işlemini, Ekspertize Bilirkişi kurumuna yaptırabilirsiniz. Kazadan sonra değer kaybı talebinizi içeren bir dilekçe yazdığınız kusurlu tarafın sigorta şirketinden aldığınız ret yanıtına göre Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak isterseniz dava açma hakkına da sahipsiniz.
Bütün bu işlemleri kazasonrasidestek.com olarak sizin adınıza gerçekleştiriyor ve değer kaybınızı 15 gün içerisinde tahsil etmenizi sağlıyoruz. Dava açtıysanız, Asliye Hukuk ve Asliye Ticaret mahkemeleri bilirkişi atayıp değer kaybı hesaplama talebinde bulunabilir.
Araç değer kaybı hesaplama kriteri, bazı değişkenler aracılığıyla belirlenir. Aracın üretim yılı, hasar geçmişi, kilometresi, markası, modeli, trafiğe çıkışı ve piyasa değeri gibi değişkenlerin hesaplama sürecinde dikkate alınır. Araç değer kaybı hesaplama formülü, hasar miktarına ve kilometre katsayısına göre belirlenir. 75.000 km ile 149.000 km arasında yol kat eden tüm araçların katsayı çarpanı yeni düzenlemeyle aynı alınır. Araçtaki toplam değer kaybı; baz değer kaybı, hasarın boyutu ve aracın yıpranma düzeyi çarpılarak elde edilir.